Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει τη διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pi

10 Απρίλιος 2013

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2013, η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε τη διακρατική συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP). Η τριμερής διακρατική Συμφωνία, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 2013, επιβεβαιώνει τη στήριξη των χωρών υποδοχής στο έργο του TAP και τη συνεργασία τους για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου.

Η επικύρωση της διακρατικής Συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων συνεχίζει την πρόοδο του TAP στη χώρα, με το έργο επί του παρόντος να επικεντρώνεται στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας Υποδοχής (Host Government Agreement) με την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Η Συμφωνία Υποδοχής καθορίζει τις παραμέτρους της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας του TAP και της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως είναι η διαδικασία αδειοδότησης, η εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ασφαλείας και η διαδικασία κτήσης γης ή εφαρμογής ζώνης δουλείας.

Το έργο του αγωγού TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσα σχετιζόμενες νέες θέσεις εργασίας και 10.000 επιπλέον περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

Ο TAP συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την τελική επιλογή της διαδρομής που θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013 από την κοινοπραξία Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν. Ο TAP αποτελεί τη μοναδική επιλογή αγωγού που διέρχεται από την Ελλάδα.

Ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, δήλωσε: «Καθώς η τελική απόφαση από την κοινοπραξία Shah Deniz σχετικά με τη Νότια Διαδρομή πλησιάζει, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της τριμερούς διακρατικής Συμφωνίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η άριστη συνεργασία με την Ελλάδα θα συνεχιστεί και ότι από κοινού θα υποβάλουμε στην κοινοπραξία του Shah Deniz την πλέον ανταγωνιστική πρόταση».

Ο Michael Hoffmann, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του TAP, δήλωσε: «Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της τελικής απόφασης από την κοινοπραξία του Shah Deniz και υπογραμμίζει την πρόοδο του έργου του TAP. Η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τονίζει τα κοινά οφέλη που θα προέλθουν από τον TAP και αναδεικνύει τις κοινές αξίες μας».

Ο Rikard Scoufias, Γενικός Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, δήλωσε: «Η καλή συνεργασία που ο TAP έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με την Ελλάδα συνεχίζεται με την κύρωση από το Κοινοβούλιο και επισημαίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μαζί με τον TAP μπορούν και θα καταθέσουν την καλύτερη πρόταση στο Shah Deniz. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και ευχαριστούμε την Ελληνική Βουλή για την υποστήριξή της».

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

​Σχετικά με τον TAP

Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς τις πιο ελκυστικές αγορές της Ευρώπης.

Ο αγωγός θα διασυνδεθεί με τον Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της νότιας Ιταλίας. Η διαδρομή του ΤΑΡ θα διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και άλλων. Ο TAP που θα καταλήγει στις ακτές της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για την περαιτέρω μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Σχεδιασμένος με δυνατότητα επέκτασης της μεταφορικής του ικανότητας από τα 10 στα 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ο TAP θα ανοίξει τον επονομαζόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου της περιοχής.

Μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

Για περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Επικοινωνία του TAP στο: ​media@tap-ag.com