Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο TAP οριστικοποιούν τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας

21 Ιούνιος 2013

Αθήνα, Ελλάδα. Η Ελληνική Κυβέρνηση (το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής - ΥΠΕΚΑ) και o TAP (Trans Adriatic Pipeline)οριστικοποίησαν σήμερα τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement) στην Αθήνα.

Η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας καθορίζει το πλαίσιο υλοποίησης και λειτουργίας του έργου επί ελληνικού εδάφους. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη διέλευση και την απόκτηση γης, την εφαρμογή των τεχνικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και προτύπων ασφάλειας καθώς και των σχετικών αδειοδοτήσεων.

Ο TAP θα είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Το κόστος για το ελληνικό τμήμα εκτιμάται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του TAP, αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 2.000 άμεσες και μέχρι 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας σε μια σειρά από κλάδους, συμπεριλαμβανομένων του κατασκευαστικού κλάδου και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, των κλάδων των μεταφορών, των επικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών και οικονομικών υπηρεσιών. Ο TAP ήδη συνεργάζεται με αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις και εμπειρογνώμονες, και θα επιδιώξει να επεκτείνει τη συνεργασία αυτή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του προς την εκάστοτε τοπική κοινωνία.

Ο TAP θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και την ποικιλομορφία της Ευρώπης, παρέχοντας μια νέα πηγή φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας στην Ιταλία, από όπου μπορεί να μεταφερθεί στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού TAP θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα καλύψει περίπου 550 χιλιόμετρα διερχόμενος στην Αλβανία βορειοδυτικά της Διποταμίας. Ως εκ τούτου, το έργο θα υποστηρίξει τη φιλοδοξία της Ελλάδας να καταστεί ένας σημαντικός «Διάδρομος Ενέργειας». Επιπλέον, τα σχεδιαζόμενα σημεία διασύνδεσης και δυνατότητας αντίστροφης ροής του TAP θα υποστηρίξουν, επίσης, την ασφάλεια του εφοδιασμού και άλλων χωρών της περιοχής.

Ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, δήλωσε: «Έχουμε τώρα όλες τις απαραίτητες πολιτικές συμφωνίες για την απόφαση του Shah Deniz. Εξακολουθώ να είμαι απολύτως βέβαιος ότι η πρότασή μας είναι η καλύτερη από τεχνικής, εμπορικής και πολιτικής απόψεως και διαθέτει την αμέριστη υποστήριξη των κυβερνήσεων των χωρών υποδοχής του έργου. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Ελληνική Κυβέρνηση για τη δυνατότητα πραγματοποίησης αυτού του σπουδαίου επιτεύγματος και για τη συνεχή πολιτική στήριξη στον TAP».

Ο Rikard Scoufias, Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, προσέθεσε: «Για να καταλήξουμε στο περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας απαιτείτο σημαντική δουλειά και από τις δύο πλευρές. Το επίτευγμα αυτό δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό στοιχείο για τη διασφάλιση της προσφοράς της Ελλάδας και του TAP για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, αλλά και ένα διεθνές σημείο αναφοράς για τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας ενός θετικού επενδυτικού κλίματος. Με την παρεχόμενη υποστήριξη από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από την Ελληνική Βουλή, θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να παραδώσουμε ένα έργο που θα έχει σημαντικές θετικές συνέπειες για την Ελλάδα, την περιοχή καθώς και τους Ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους».

Σχετικά με τον TAP

Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν στις πιο ελκυστικές αγορές της Ευρώπης.

Ο αγωγός θα διασυνδεθεί με τον αγωγό TANAP (Trans Anatolian Pipeline) στην περιοχή Κήποι κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διέρχεται από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα προτού καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας.

Η διαδρομή του TAP θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσαιγιάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και την Αυστρία.

Μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON (15%). Τα μέλη της Κοινοπραξίας του Shah Deniz –BP, SOCAR και Total– έχουν τη δυνατότητα απόκτησης μεριδίου στον TAP, την οποία αν ασκήσουν πλήρως, θα έχουν υπό την ιδιοκτησία τους το 50% του TAP. Αναμένεται ότι θα ασκήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχεται αμέσως μετά την επιλογή του TAP, τον Ιούνιο του 2013, ως οδού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επί του παρόντος οι εταιρείες BP, SOCAR και Total συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του έργου του TAP.

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ​ media@tap-ag.com

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον TAP: www.tap-ag.com | www.twitter.com/tap_pipeline