Skip to main content

Εικόνες

Εικόνες/βίντεο/τμήματα με χάρτες Οι εικόνες και τα βίντεο που δημοσιεύονται στον ιστότοπο του TAP μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με αναφορά στα δικαιώματα του TAP, συμπεριλαμβανομένης της εξής δήλωσης πνευματικής ιδιοκτησίας “© Trans Adriatic Pipeline AG, all rights reserved”. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

 

Κατασκευή χερσαίου τμήματος του αγωγού

Κατασκευή χερσαίου τμήματος του αγωγού

Οι εργασίες κατασκευής του TAP ξεκίνησαν τον Μάϊο 2016 και θα διαρκέσουν περίπου τρία χρόνια. Η κατασκευή του αγωγού αλλά και των συναφών εγκαταστάσεων θα υλοποιηθεί τμηματικά καθώς θα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και ενίοτε από εποχιακούς περιορισμούς. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή, το χερσαίο τμήμα του αγωγού θα είναι θαμμένο σε βάθος τουλάχιστον ενός (1) μέτρου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και ως εκ τούτου δεν θα είναι ορατό σε κανένα σημείο της διαδρομής του.

Υπέργειες εγκαταστάσεις

Υπέργειες εγκαταστάσεις

Μετά την κατασκευή, ο αγωγός θα τοποθετηθεί σε βάθος τουλάχιστον ενός μέτρου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατός. Οι υπέργειες εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν δύο σταθμούς συμπίεσης, το σταθμό μέτρησης ροής κοντά στο Bilisht της Αλβανίας, βαλβιδοστάσια, καθώς και τον τερματικό σταθμό παραλαβής στην Ιταλία. Οι δύο σταθμοί συμπίεσης, ένας κοντά στους Κήπους στην Ελλάδα, και ο άλλος στην αλβανική ακτή κοντά στο Φιέρι, θα χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η μεταφορά του αερίου εντός του αγωγού.

Κατασκευή υποθαλάσσιας εγκατάστασης του αγωγού και προσγειάλωσης

Κατασκευή υποθαλάσσιας εγκατάστασης του αγωγού και προσγειάλωσης

Ο TAP θα διασχίσει το βυθό της Αδριατικής στην συντομότερη διασταύρωση- μεταξύ του Φίερι στην Αλβανία και της νότιας περιφέρειας Puglia της Ιταλίας, μια απόσταση μόλις 105 χιλιομέτρων. Το πιο βαθύ σημείο του αγωγού κάτω από τη στάθμη της θάλασσας θα είναι 810 μέτρα στο στενό του Otranto στην Αδριατική θάλασσα.

Αποκατάσταση γης

Αποκατάσταση γης

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού, η Ζώνη Εργασίας αποκαθίσταται τουλάχιστον στην αρχική της κατάσταση. Όπου απαιτείται, κατασκευάζονται μηχανισμοί ελέγχου διάβρωσης και προστίθεται μία επιπλέον επιφανειακή στρώση χώματος, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα κατακράτησης του εδάφους και η ανάπτυξη της βλάστησης.  

Πολιτιστική Κληρονομιά

Πολιτιστική Κληρονομιά

Έργο αυτού του μεγέθους και κλίμακας, το οποίο διατρέχει κάποιες από τις αρχαιότερες περιοχές ανάπτυξης του δυτικού πολιτισμού, και κατά συνέπεια κάποιες από τις πλουσιότερες ιστορικά και πολιτισμικά χώρες, είχε τη δυναμική να φέρει στο φως ευρεία ποικιλία άγνωστων μέχρι τώρα αρχαιολογικών ευρημάτων και θέσεων. Για αυτό και ο ΤΑΡ έχει πλήρως δεσμευθεί να σέβεται και να προστατεύει την παράδοση και την πολιτισμική κληρονομιά και των τριών χωρών που φιλοξενούν τον αγωγό (Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία).

Προστατεύοντας το περιβάλλον

Προστατεύοντας το περιβάλλον

Η δέσμευση του TAP απέναντι στο περιβάλλον βρίσκεται στην καρδιά του Έργου μας. Ο ΤΑΡ έχει δεσμευθεί να αποφεύγει, να μειώνει και να μετριάζει τυχόν αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Η όδευση του ΤΑΡ έχει επιλεγεί με προσοχή ώστε να αποφεύγει –όπου είναι δυνατόν– ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.  ​

Τελετή Εγκαινίων Έναρξης Κατασκευαστικών Εργασιών

Τελετή Εγκαινίων Έναρξης Κατασκευαστικών Εργασιών

Στις 17 Μαΐου 2016 στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του TAP. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα, και την παρακολούθησαν αξιωματούχοι από περισσότερες από 10 χώρες και της Ε.Ε. Παρευρέθηκαν επίσης μέτοχοι από τις εταιρείες BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Enagás και Axpo, καθώς και περισσότεροι από 300 προσκεκλημένοι.

Διαχείριση μεταφοράς σωληναγωγών και εφοδιαστικής αλυσίδας

Διαχείριση μεταφοράς σωληναγωγών και εφοδιαστικής αλυσίδας

Η διαδικασία αποστολής, αποθήκευσης και μεταφοράς χιλιάδων τόνων χαλύβδινων σωληναγωγών και γωνιών που είναι απαραίτητοι για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου υποδομής φυσικού αερίου χρειάζεται προσεκτικό συντονισμό. Εδώ, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο παρασκήνιο της περίπλοκης αλλά συναρπαστικής εφοδιαστικής αλυσίδας του TAP.

Οδοί πρόσβασης και Γέφυρες στην Αλβανία

Οδοί πρόσβασης και Γέφυρες στην Αλβανία

Ο TAP θα διασχίσει τα αλβανικά όρη με το υψηλότερο σημείο διέλευσης του αγωγού να βρίσκεται στα 2.100 μέτρα υψόμετρο. Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός βαρέος τύπου, όπως σωληναγωγοί μήκους 18 μέτρων που ζυγίζουν αρκετούς τόνους, πρέπει να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές. Ο TAP ξεκίνησε την κατασκευή και ενίσχυση αρκετών οδών πρόσβασης και γεφυρών κατά μήκος της όδευσής του, το καλοκαίρι του 2015. Οι υποδομές αυτές θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινότητες για τις επόμενες δεκαετίες.

 Εταιρικές / γενικές εικόνες

Εταιρικές / γενικές εικόνες

Οι εταιρικές εικόνες του TAP που χρησιμοποιούνται στο υλικό μάρκετινγκ και επικοινωνίας: αφίσες, φυλλάδια, banners, ιστοσελίδα, κλπ.