Skip to main content

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα

Εικόνα από τα Έξω: «Χάρη στον ΤΑΡ, το μονοπάτι μας είναι ασφαλέστερο για τους επισκέπτες»

18 Φεβρουάριος 2020

Στην Ελλάδα, ο ΤΑΡ έχει επενδύσει σε διάφορες δράσεις με θετικό αντίκτυπο προς τις τοπικές κοινότητες, σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επιπέδο. Μιλήσαμε με τον κ. Νικόλαο Γαζέτη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιάς Καβάλας, για να μάθουμε πώς η δράση του ΤΑΡ στην περιοχή βοήθησε το έργο του Συλλόγου και ωφέλησε την τοπική κοινωνία.

 

Περιγράψτε μας τον οργανισμό που εκπροσωπείτε και το ρόλο σας σε αυτόν. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Εκπροσωπώ ως Πρόεδρος τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιάς Καβάλας που ιδρύθηκε το 2001. Σκοπός του Συλλόγου είναι να μελετά και να προάγει τον πολιτισμό του τόπου μας. Να κρατά ζωντανή την παράδοση και την ιστορία της περιοχής, να διατηρεί και να αναδεικνύει τα ήθη και τα έθιμά μας. Επίσης, ασχολούμαστε με τον εξωραϊσμό του ορεινού παραδοσιακού μας οικισμού, ώστε να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η εικόνα του, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτιστική παιδεία και την ψυχαγωγία των παιδιών. Η ιδέα ξεκίνησε από μια παρέα νέων ανθρώπων, αλλά γρήγορα αγαπήθηκε από όλους τους κατοίκους του χωριού και πλέον o Σύλλογος αριθμεί 120 μέλη.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι στο έργο μας, μέσα από ουσιαστικές δράσεις και εκδηλώσεις, όπως η διάνοιξη και συντήρηση του περιβαλλοντικού μονοπατιού μας.

Τι αλλαγές έχετε παρατηρήσει στην κοινότητά σας μετά την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ;

Γνωρίζουμε τη σημασία που αποδίδει ο ΤΑΡ στην ασφάλεια και στο περιβάλλον, γι’ αυτό και ζητήσαμε στήριξη για την αποκατάσταση τμήματος του κιγκλιδώματος στο περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλαιάς Καβάλας, ώστε να  γίνει ασφαλέστερη η διέλευση περιπατητών και επισκεπτών. Ο στόχος μας επιτεύχθηκε απόλυτα και το εισπράττουμε άμεσα με θετικά σχόλια από τον κόσμο που επισκέπτεται το μονοπάτι, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από προσωπικές επαφές.

Και προσκαλούμε όλους να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλαιάς Καβάλας. Πρόκειται για μία όμορφη, ορεινή διαδρομή 3 χιλ. περίπου, κατά μήκος του ρέματος του χωριού, όπου οι διαβάτες μπορούν ανακαλύψουν κρυμμένες ομορφιές της φύσης, να απολαύσουν τη σκιά των αιωνόβιων πλατανιών, να δροσιστούν από τα κρυστάλλινα νερά των πηγών, και να θαυμάσουν τον μοναδικό καταρράκτη.

Ποια είναι η άποψή σας για το Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ;

Είναι ένα πρόγραμμα επενδύσεων που βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις κοινότητες που γειτονεύουν με τον ΤΑΡ. Και είναι ένα πολύ ουσιαστικό έργο που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες ο ΤΑΡ και οι υπεύθυνοί του.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι τώρα συνεργασία σας με τον ΤΑΡ;

Η συνεργασία μας με τον ΤΑΡ ήταν άψογη σε όλα τα επίπεδα. Οι άνθρωποι του αγωγού ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας και υλοποίησαν τη δράση που τους προτείναμε.  

Τι θα σας μείνει περισσότερο από αυτήν τη συνεργασία;

Από τη συνεργασία μας θα μείνει η γρήγορη και αποτελεσματική παρέμβαση των στελεχών του ΤΑΡ για την υλοποίηση αυτού του έργου.