Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Δημιουργώντας ιστορία: Τα πέντε μου χρόνια στον TAP

01 Φεβρουάριος 2015

Καθώς ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλός μας Kjetil Tungland ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία στο διάδοχό του, του ζητήσαμε να κάνει μία ανασκόπηση στα πέντε επιτυχημένα χρόνια που πέρασε στο τιμόνι του έργου, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής στιγμής του Ιουνίου 2013, όταν ο αγωγός TAP επελέγη για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz II στις ευρωπαϊκές αγορές.

Κοιτώντας πίσω, τι σημαίνει για εσάς η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στον TAP;

Η συνεργασία με μία υπέροχη ομάδα επαγγελματιών από περισσότερες από 25 χώρες είναι, πραγματικά, μία μοναδική εμπειρία ζωής. Η πρόκληση που αντιμετώπισα ήταν να ανταποκριθώ στο προνόμιο του να είμαι επικεφαλής αυτής της ομάδας και, επιπλέον, να προσπαθήσω να ανοίξω το δρόμο για την επιτυχία.  

Το έργο του TAP κυριολεκτικά δημιουργεί ιστορία. Αποτελεί κομβικό σύνδεσμο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και βασικό παράγοντα στη δημιουργία μιας καινούριας ενεργειακής διαδρομής για τη μεταφορά νέων προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, η δουλειά αυτή υπήρξε μία από τις πιο συναρπαστικές, αλλά και απαιτητικές ταυτόχρονα, στην καριέρα μου. Μου προσέφερε την ευκαιρία να αποκτήσω εξαιρετικές γνώσεις για ένα τόσο περίπλοκο και πολύπλευρο έργο, με τόσες προκλήσεις και ενδιαφέρουσες πτυχές και σε εμπορικό, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο∙ ένα έργο με όρους στρατηγικών επιλογών και πολιτικών προεκτάσεων που αφορά σε πολλά και σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη. 

Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε για μένα ένα πραγματικό ταξίδι γνώσης. Έμαθα πολλά από τους ταλαντούχους συναδέλφους μου στα διάφορα τμήματα και στις διάφορες χώρες, γεγονός το οποίο μου επέτρεψε να ωριμάσω τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως ηγέτης. 

Ποιο είναι το πολυτιμότερο μάθημα που πήρατε κατά τη διάρκεια των πέντε αυτών ετών; 

Ότι η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο από χειραφετημένους υπαλλήλους, αφοσιωμένους σε μία ξεκάθαρη εταιρική στρατηγική. Έχουν υπάρξει αρκετά ορόσημα στην πορεία μας –ειδικά στη φάση επιλογής του κοιτάσματος Shah Deniz– και ο TAP έχει κατορθώσει να τα περάσει όλα με επιτυχία, ακριβώς ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με γνώμονα τις κοινές φιλοδοξίες και τους κοινούς στόχους. 

Πείτε μας μία αξιομνημόνευτη στιγμή σας στον TAP.

Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να επιλέγεται για υλοποίηση το έργο σου, ως μέρος μιας από τις πιο περίπλοκες και στρατηγικές αξιακές αλυσίδες ενέργειας στον κόσμο. Ο Ιούνιος του 2013 έφερε τη δίκαιη αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και των προσπαθειών της ομάδας μας. Ωστόσο, έπειτα από τους σύντομους πανηγυρισμούς, συνειδητοποιήσαμε ότι με το πέρασμα στην εκτελεστική φάση του έργου ξεκινούσε ένα καινούριο ταξίδι γεμάτο ακόμη περισσότερες προκλήσεις.   

Υπάρχει κάποιο επίτευγμα για το οποίο αισθάνεσθε ιδιαίτερα υπερήφανος; 

Από μία σχετικά καινούρια προσπάθεια το 2010, ο TAP έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν γερά θεμελιωμένο και αποτελεσματικό οργανισμό, πλήρως εφοδιασμένο με ό,τι απαιτείται για την πραγματοποίηση του αγωγού. Επομένως, πιστεύω ότι είμαι πιο υπερήφανος από όλα για αυτόν τον μετασχηματισμό του TAP και τη θέση στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή: το έργο μας εξελίσσεται πλήρως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα∙ η διαδικασία προμηθειών είναι εν εξελίξει με αρκετά ορόσημα να έχουν κατακτηθεί έως το τέλος του 2014∙ το πρόγραμμα δέσμευσης και απόκτησης γης βρίσκεται σε καλό δρόμο∙ και οι Μελέτες Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) έχουν εγκριθεί και στις τρεις φιλοξενούσες χώρες. 

Επίσης, δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι υπερήφανος για την εταιρική κουλτούρα που έχουμε καταφέρει να καλλιεργήσουμε στον TAP, και την ειλικρινή μας δέσμευση απέναντι σε βασικές αξίες: την αριστεία, τους ανθρώπους, την ακεραιότητα και την ευθύνη. 

Τι συμβουλές θα δίνατε στο νέο μας Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ian Bradshaw;

Παρόλο που σημειώνουμε σταθερή πρόοδο, πάντα ανακύπτουν νέα ζητήματα. Υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις στην κατασκευή ενός αγωγού 870 χιλιομέτρων που διέρχεται από τρεις χώρες και επηρεάζει περισσότερους από 55.000 ιδιοκτήτες και χρήστες γης. 

Πιστεύω ότι ο Ian είναι ο κατάλληλος ηγέτης για να οδηγήσει την εταιρεία μπροστά, σε μία φάση υλοποίησης του έργου που αναμένεται πολύ έντονη και απαιτητική. Έχει εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών σε αντίστοιχα έργα. Οι γνώσεις του στο αντικείμενο και το ηγετικό του προφίλ είναι υποδειγματικά. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στα καινούρια του καθήκοντα.  

Υπάρχει κάποιο τελευταίο μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε; 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΣ του TAP, τους μετόχους και –βεβαίως– τις κυβερνήσεις των φιλοξενουσών χωρών, αλλά και της έδρας μας, για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. Και τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλην την ομάδα του TAP καλή τύχη και κάθε επιτυχία σε αυτήν την καινούρια φάση υλοποίησης του έργου. Τους ευχαριστώ όλους για την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και τη φιλία τους. Ήταν τιμή και ευχαρίστησή μου να συνεργαστώ μαζί τους! 

Και να θυμάστε, υπάρχει μόνο ένα τρόπος για να πραγματοποιήσει κανείς ένα έργο σαν κι αυτό: βήμα-βήμα και κομμάτι-κομμάτι.