Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Με το Βλέμμα στο Μέλλον, Χτίζοντας την Επιτυχία

02 Φεβρουάριος 2015

Την 1η Φεβρουαρίου 2015, στον αγωγό TAP υποδεχθήκαμε τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο Ian Bradshaw. 

«Είμαι ενθουσιασμένος που προσλάβαμε τον Ίαν ως επικεφαλής του έργου του αγωγού TAP σε αυτή τη νέα και σημαντική φάση κατά την οποία προετοιμαζόμαστε για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού στις αρχές του 2016» δήλωσε ο Andy Lane, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TAP. «Ο Ίαν διαθέτει πλούσια εμπειρία σε έργα πετρελαίου και αερίου, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την πορεία του έργου προς την ολοκλήρωση».

Μόλις εγκλιματίστηκε ο Ίαν στη νέα θέση του, τον ρωτήσαμε για τις σκέψεις του για τον αγωγό TAP, τις μελλοντικές προκλήσεις και τις προτεραιότητές του ως επικεφαλής του έργου.

Τι σας καθιστά τον κατάλληλο άνθρωπο για τον συγκεκριμένο ρόλο; 

Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο του πετρελαίου και του αερίου, έχω φέρει εις πέρας πληθώρα εμπορικών συμφωνιών και τεχνικών έργων σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη και πολιτισμικά υπόβαθρα. Οι προηγούμενες θέσεις μου περιελάμβαναν καθήκοντα παρόμοιου βαθμού, πολυπλοκότητας και ταχύτητας ανάπτυξης και ευελπιστώ ότι αυτές οι αρμοδιότητες με έχουν προετοιμάσει κατάλληλα για τη νέα θέση του επικεφαλής του έργου του TAP στη φάση της κατασκευής του.

Τι σας έφερε στον TAP;

Ο TAP είναι ένα έργο κεφαλαιώδους σημασίας όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης στους οποίους θα προσφέρει ουσιαστική διαφοροποίηση της προμήθειας αερίου, αλλά και για το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν και τις χώρες διέλευσης των αγωγών TAP, TANAP και SCP: Ιταλία, Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία και Γεωργία. Ο TAP αποτελεί λοιπόν ζωτικό σύνδεσμό σε μία πολύπλοκη και στρατηγικής σημασίας αλυσίδα αξίας, ο οποίος θα συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μέλλοντος της Ευρώπης. Θα φέρει νέες πηγές αερίου στην Ευρώπη, θα εντείνει τον ανταγωνισμό σε αρκετές αγορές και θα ανοίξει ένα νέο δρόμο που θα ωφελήσει και τις χώρες τις Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο TAP αποτελεί, επίσης, ένα έργο με πολλές και πολυπολιτισμικές προκλήσεις και τόσο πολύπλοκους και πολυσύνθετους στόχους, το οποίο πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας στο νέο ρόλο σας;

Πρωταρχικός στόχος μου είναι να συνεχίσω το αρίστης ποιότητας έργο του Kjetil, να ενισχύσω το μομέντουμ, ώστε να παραδώσουμε με ασφάλεια τον αγωγό, σύμφωνα με τα νομικά και ρυθμιστικά πρότυπα των χωρών φιλοξενίας του, έναν αγωγό επιχειρησιακής ακεραιότητας συμβατής με όλα τα σχετικά διεθνή τεχνικά πρότυπα στο πλαίσιο του συμπεφωνημένου με τους μετόχους μας προϋπολογισμού, ο οποίος θα είναι έτοιμος να  λαμβάνει και να μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II το 2020. Καθώς το έργο μεταβαίνει στη φάση κατασκευής, θεωρώ πρωτεύουσας σημασίας τη στενή συνεργασία και την ενίσχυση των ήδη καλών σχέσεων και συμμαχιών με τα τοπικά και περιφερειακά ενδιαφερόμενα μέρη και την ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων μας από κοινού με τους αναδόχους και υπεργολάβους για τη διασφάλιση μιας ασφαλούς, αποδοτικής και αποτελεσματικής εκκίνησης.

Μιλήστε μας και για τις μεσοπρόθεσμες προτεραιότητές σας.

Μετά από μια πολύ ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη παράδοση από τον Kjetil, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά, θα συναντηθώ άμεσα με όλα τα τμήματα, προκειμένου να ενημερωθώ για τις επιτυχίες τους, καθώς και τις τρέχουσες προκλήσεις, και να γνωρίσω την ομάδα του TAP.

Σκοπεύω επίσης να γνωρίσω τις ομάδες μας σε όλες τις τοποθεσίες κλειδιά και να επισκεφθώ τα κεντρικά γραφεία μας σε όλες τις χώρες μέσα στις πρώτες 60 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Για μένα τώρα, προτεραιότητα είναι να επικεντρωθώ στην επιτυχή χρήση όλου του διαθέσιμου χρόνου εντός του τρέχοντος έτους για να διασφαλίσω ότι θα προετοιμάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έδαφος για την έναρξη της κατασκευής του κύριου έργου του αγωγού το 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι σε ό,τι αφορά στην έκδοση αδειών και εγκρίσεων, την τεχνική διασφάλιση όλων των σχεδίων μας, την προμήθεια των πιο χρονοβόρων κατασκευαστικά εξαρτημάτων, και τη σύναψη των μεγάλων συμβάσεων κατασκευής.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει ορισμένες πολύ σημαντικές επικουρικές και προπαρασκευαστικές συμβάσεις, όπως η ολοκλήρωση των δρόμων και γεφυρών που χρειάζεται να κατασκευάσουμε ή να ενισχύσουμε αυτό το χρόνο στην Αλβανία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να προετοιμάσουμε πολλούς ζωτικής σημασίας αναδόχους και υπεργολάβους που θα συνεργαστούν μαζί μας στο έργο του TAP, εξασφαλίζοντας ότι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα πρότυπα υγείας, ασφάλειας και συμμόρφωσης του TAP.

Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε;

Να διασφαλίσω ότι εγώ, καθώς και ολόκληρη η ηγετική ομάδα του TAP θα είμαστε συνεχώς σίγουροι ότι, σε ολόκληρο το έργο, έχουμε ενεργές διαδικασίες για να προσδιορίσουμε όλους τους πιθανούς κινδύνους και τις ευκαιρίες.

Για κάθε σημαντικό κίνδυνο θα πρέπει να διασφαλίσουμε άμεσα ότι διαθέτουμε επαρκή και αποδεκτά μέτρα άμβλυνσής του, πρώτα απ' όλα διατηρώντας τις νομικές και ρυθμιστικές υποχρεώσεις μας προς την κοινωνία γενικότερα, αλλά επιπλέον να βεβαιωθούμε ότι το προσωπικό μας, οι ανάδοχοι και οι υπεργολάβοι μας θα παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς σε όλες τις φάσεις του έργου.

Πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι θα εξετάσουμε κάθε ευκαιρία, καθώς και τυχόν διδάγματα που θα λάβουμε, για να αποφευχθεί η επανάπαυση στις εργασιακές πρακτικές μας και να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε κάθε δυνατή τεχνική και εμπορική βελτίωση των δραστηριοτήτων μας.

Έχετε κάποια συνταγή επιτυχίας;

Δεν είμαι σίγουρος, αν πρόκειται για συνταγή, και αν είχατε ποτέ δοκιμάσει τη μαγειρική μου, θα μπορούσατε να κατανοήσετε γιατί αισθάνομαι λίγο άβολα με αυτή την παρομοίωση, αλλά θεωρώ ότι ως επικεφαλής υπάρχουν πέντε τεράστιες ευθύνες που έχω απέναντι στην ομάδα μας.

Πρώτα απ’ όλα, το όραμα πρέπει να είναι σαφές, όχι μόνο το υψηλό όραμα, αλλά η σαφήνεια του σκοπού και των στόχων κάθε τμήματος και κάθε υπο-ομάδας.

Δεύτερον, έχω σημαντικότατη υποχρέωση στην ομάδα να εξασφαλίσω ότι το όραμα θα κοινοποιηθεί σε όλους με σαφήνεια και κατ’ επανάληψη για να διασφαλίσουμε ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί και στην ίδια γραμμή.

Τρίτον, ως ηγέτες θα πρέπει να δημιουργήσουμε με υπευθυνότητα όλες τις αναγκαίες συμμαχίες στις χώρες υποδοχής μας και με τους αναδόχους και τους υπεργολάβους μας, καθώς και με όλους τους άλλους εταίρους σε διεθνές επίπεδο με τους οποίους είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε για την ασφαλή παράδοση του έργου μας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να διασφαλίσω ότι όλοι θα διαθέτουμε κίνητρο για να παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ασφαλή παράδοση και ευελπιστώ να εμπνεύσω ανθρώπους να αγωνιστούν για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας.

Τέλος, αν μπορώ, επίσης, να βοηθήσω στον εντοπισμό και την εξέλιξη και άλλων ηγετών στην πορεία, τότε θα είμαι ικανοποιημένος, έχοντας εκπληρώσει τις ηγετικές ευθύνες μου. Αν, λοιπόν, θέλετε να το ονομάσουμε συνταγή, τα συστατικά θα είναι: Όραμα, Επικοινωνία, Συμμαχίες, Έμπνευση & Κίνητρο, ενόσω  Διαμορφώνονται Νέοι Ηγέτες.

Εκτός από αυτές τις προκλήσεις, υπάρχουν επίσης ορισμένοι κρίσιμοι τομείς που αφορούν στη γενική διοίκηση, τους οποίους ως ομάδα θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε σωστά και, όπου είναι εφικτό, να εξελισσόμαστε. Τέλος, όχι, όμως, λιγότερο σημαντική είναι η ανάγκη συνεχούς αξιολόγησης της προόδου μας βάσει των σχεδίων και των προβλέψεών μας, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της δέουσας προσοχής στις σωστές προτεραιότητες, και συνυπολογίζοντας τους περιορισμούς μας. Η εμπειρία μού έχει διδάξει την αξία της αποτελεσματικής διαχείρισης, παρακολούθησης, μέτρησης και διαρκούς βελτίωσης της προόδου μας και θα φροντίσω ώστε τόσο εγώ προσωπικά όσο και η ηγετική ομάδα μας να ανταποκριθούμε σε αυτό το πιστεύω.

Έχετε κάποιο μήνυμα για τους μετόχους του TAP;

Ο TAP θα συνεχίσει πιστός στις δεσμεύσεις του για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, καθώς και για την υγεία και την ασφάλεια. Δεσμευόμαστε να ενεργούμε με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα στην κατασκευή ενός ασφαλούς αγωγού που θα υπηρετεί τις αγορές για πολλές δεκαετίες.

Στο νέο ρόλο σας, τι σας συναρπάζει περισσότερο;

Πρώτα απ’ όλα, το γεγονός ότι θα συνεργάζομαι με μια ταλαντούχα ομάδα που έχει ήδη αποδείξει την αφοσίωσή της κατά τα στάδια του σχεδιασμού, της αδειοδότησης και της ανάπτυξης του ΤΑΡ. Επίσης, ότι θα γνωρίσω τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία και θα κατανοήσω τη διάθεσή τους να υποστηρίξουν τον TAP, καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να έχουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας κατά το συναρπαστικό στάδιο της κατασκευής.