Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP προσλαμβάνει δύο Γενικούς Διευθυντές κατά την προετοιμασία για την Κατασκευή του Έργου

03 Φεβρουάριος 2015

Μπάαρ, Ελβετία. Κατά την προετοιμασία της διαδικασίας κατασκευής και ως σημείο εκκίνησης της κατασκευαστικής φάσης του έργου, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ενισχύει την ομάδα διαχείρισης του έργου, με την πρόσληψη των Norman Ingram ως Διευθυντή Σχεδιασμού (Project Director) και Martin Mair ως Επιχειρησιακού Διευθυντή (Operations Director). Και οι δύο θέσεις έχουν ως έδρα τους τα Κεντρικά Γραφεία του TAP στο Μπάαρ της Ελβετίας.

Ο Norman Ingram έρχεται στον TAP από το BG Group στο Queensland της Αυστραλίας, όπου διατηρούσε τη θέση του Διευθυντή Σχεδιασμού Αγωγών (Pipelines Project Director), επικεφαλής για την κατασκευή, ανάθεση και εκκίνηση του αγωγού Queensland QCLNG. Έχοντας σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, ο Norman θήτευσε για παραπάνω από δύο δεκαετίες στην BP, υπηρετώντας την εταιρεία από διάφορες διευθυντικές θέσεις –συμπεριλαμβανόμενων των: Διευθυντής Σχεδιασμού (Project Director), Τεχνικός Διευθυντής (Technical Director) και Διαχειριστής Έργου (Project Manager)– σε πολλά μέρη, όπως η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αλάσκα. Κατά τη διάρκεια των έξι ετών που εργάστηκε στο Αζερμπαϊτζάν, ο Norman ανέλαβε διάφορους ρόλους στην υλοποίηση της Πρώτης Φάσης του Shah Deniz, σχετικούς με την κατασκευή και ανάθεση του Αγωγού Νοτίου Καυκάσου (SCP), καθώς και με τον Αγωγό Baku-Tblisi-Ceyhan (BTC).  

Ο Norman αντικαθιστά τον Sigurd Hamre που υπηρέτησε τον TAP ως Διευθυντής Ανάπτυξης Έργου/Τεχνικός Διευθυντής (Project Development/Technical Director) από το 2012 και του οποίου η τριετής απόσπαση από την Statoil ολοκληρώθηκε. Ο Sigurd θα επιστρέψει στη Νορβηγία και τη Statoil τον Μάρτιο του 2015. 

Ο Martin Mair έρχεται στον TAP από την Al Hosn Gas, η οποία έχει αναλάβει την αξιοποίηση και λειτουργία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Abu Dhabi (Abu Dhabi National Oil Company). Ο Martin υπηρέτησε την Al Hosn Gas από τη θέση του Διαχει-ριστή Έργου/Αντιπροέδρου Παραγωγής (Production Manager/VP Production), έχοντας πλήρεις αρμοδιότητες Γενικού Εκτελεστικού Αντιπροέδρου (Senior Vice President Operations). Πριν από τη θέση αυτή, ήταν Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος (Vice President Operations) της Al Hosn Gas για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Shah.

Ο Martin είναι εξειδικευμένο εκτελεστικό στέλεχος με περισσότερα από 23 χρόνια εμπειρίας σε μεγάλα έργα υψηλών κεφαλαιακών δαπανών (CAPEX), τόσο για την ανάπτυξη και παράδοση αναξιοποίητων περιοχών –συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοπηγών, αγωγών και μονάδων επεξεργασίας– όσο και για την αξιοποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Εκτός των παραπάνω, ο Martin έχει επίσης θητεία σε διάφορες θέσεις επιχειρησιακής διαχείρισης σε πολλά και ποικίλα μέρη ανά την υφήλιο. 

Ο Ian Bradshaw, νέος Διευθύνων Σύμβουλος του TAP (το σχετικό δελτίο τύπου εδώ) δήλωσε: «Ο Norman και ο Martin έχουν εκτενή εμπειρία σε μεγάλα έργα υποδομής φυσικού αερίου που διατρέχουν πολλές χώρες. Είμαι ευτυχής που αποτελούν μέλη της ομάδας διαχείρισης του έργου, καθώς προετοιμαζόμαστε πλέον για την κατασκευή του –την επόμενη και τελευταία φάση υλοποίησης, δηλαδή– ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε τις πρώτες προμήθειες φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz το 2020. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Sigurd για όλες του τις προσπάθειες στην ανάπτυξη των υψηλής ποιότητας τεχνικών δυνατοτήτων του TAP, στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα».


ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους 870 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για την περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.com | www.twitter.com/tap_pipeline