Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP προσκαλεί εταιρείες να συμμετάσχουν στη διαδικασία προεπιλογής για την υποθαλάσσια κατασκευή και σωληναγωγούς

03 Μάρτιος 2015

Μπάαρ, Ελβετία. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) ανακοίνωσε τη διαδικασία προεπιλογής για την ανάθεση δύο συμβάσεων που αφορούν στην κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού κάτω από την Αδριατική Θάλασσα, μήκους 105 χμ. Το βαθύτερο σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί ο αγωγός φτάνει τα 820 μέτρα.

Στην πρώτη διαδικασία προεπιλογής περιλαμβάνεται το Έργο Μελέτης, Προμήθειας, Κατασκευής και Εγκατάστασης (ECPI) σωλήνων 36 ιντσών στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού μεταξύ των ακτών της Αλβανίας και της Νοτίου Ιταλίας. Το γενικό πλαίσιο της σύμβασης αφορά σε τεχνικά έργα στα σημεία προσγειάλωσης τόσο στην Αλβανία, όσο και στην Ιταλία, καθώς και σε άλλες δραστηριότητες, όπως έρευνα βυθού και προμελέτες επιπτώσεων. 

Η δεύτερη διαδικασία προεπιλογής γίνεται για την προμήθεια και επίστρωση των υποθαλάσσιων σωληναγωγών. Η σύμβαση αυτή διαιρείται σε τρεις επιμέρους κλήρους. 

Συγκεκριμένες λεπτομέρεις σχετικά με τις προκηρύξεις συμβάσεων μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο Συμπλήρωμα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καθημερινό Δελτίο Υποβολής Προσφορών (TED): σύνδεσμος για τη σύμβαση της υποθαλάσσιας εγκατάστασης και σύνδεσμος για την προμήθεια υποθαλάσσιων σωληναγωγών.

Ο Knut Steinar Kvindesland, Διευθυντής Ανάθεσης Συμβάσεων στον TAP, δήλωσε σχετικά: «Χαίρομαι ιδιαιτέρως που προσκαλώ εταιρείες –συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονται από φιλοξενούσες τον TAP χώρες– να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς τους βάσει των εγγράφων προεπιλογής, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στο Καθημερινό Δελτίο Υποβολής Προσφορών (TED). Η επιλογή πιθανών προμηθευτών για αυτήν τη σύμβαση θα είναι απαιτητική ως διαδικασία, με ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρωση των υψηλών προτύπων μας για την Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον, καθώς και στην αποδεδειγμένη συμμόρφωση με την πολιτική μηδενικής βλάβης του ΤΑΡ».

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, ο TAP στοχεύει να ανακοινώσει τις σχετικές Προσκλή-σεις Υποβολής Προσφορών (ITTs) για την υποθαλάσσια κατασκευή του αγωγού έως τον Μάιο του 2015. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών στον ΤΑΡ και τα συμβόλαια που πρόκειται να αναθέσει στο μέλλον, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.com/Ευκαιρίες-που-προσφέρει-το-έργο/Για-εταιρείες.  

Αν είστε υπεργολάβος και ενδιαφέρεστε να εργαστείτε για λογαριασμό κάποιας από τις εταιρείες που ο ΤΑΡ θα επιλέξει ως ανάδοχο σύμβασης, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.gr/Ευκαιρίες-που-προσφέρει-το-έργο/Για-εταιρείες/Ενδιαφέρεστε-να-συνεργαστείτε-με-την-TAP-ως-υπεργολάβος-; και δηλώσατε τα στοιχεία σας. Οι πληροφορίες αυτές θα παραχωρηθούν στις εταιρείες που έχουν προσκληθεί από τον ΤΑΡ να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για την ανάθεση συμβάσεων προμηθειών.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους 870 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για την περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline