Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP Δημοσιεύει Προκήρυξη για Επίγειες Κατασκευές στην Ιταλία

25 Μάρτιος 2015

Μπάαρ, Ελβετία. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) προσκαλεί εταιρείες να συμμετάσχουν στη διαδικασία προεπιλογής για την κατασκευή του Τερματικού Σταθμού Παραλα-βής (Pipeline Receiving Terminal – PRT) και την εγκατάσταση του επίγειου τμήματος του αγωγού στην Ιταλία.

Η εταιρεία προτίθεται να διαιρέσει τη σύμβαση στα εξής δύο μέρη: 

  • Στη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (Engineering, Procurement and Construction – EPC) του Τερματικού Σταθμού Παραλαβής, και  
  • Στη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή αγωγού διαμέτρου 36 ιντσών και μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων που θα συνδέει τον υποθαλάσσιο αγωγό του έργου στο σημείο προσγειάλωσης, με τον Τερματικό Σταθμό Παραλαβής.

Ο Τερματικός Σταθμός θα παραλαμβάνει φυσικό αέριο από το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού και θα φιλοξενεί το κέντρο εποπτείας και ελέγχου του TAP. Ο Σταθμός θα ενσωματωθεί στον περιβάλλοντα χώρο και θα έχει περιορισμένο οπτικό αντίκτυπο στην περιοχή. Οι εγκαταστάσεις πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου της Snam Rete Gas. 

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την προκήρυξη της σύμβασης μπορούν να βρεθούν στο Συμπλήρωμα της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καθημερινό Δελτίο Υποβολής Προσφορών (TED): σύνδεσμος.

Η προθεσμία που έχουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να ζητήσουν το ερωτηματολόγιο για την προεπιλογή λήγει στις 07.04.2015. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προεπιλογής, ο TAP σκοπεύει να εκδώσει τις σχετικές Προσκλήσεις για την Υποβολή Προσφορών (Invitations to Tender – ITT) για τις επίγειες κατασκευές στην Ιταλία ως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2015.

Ο Knut Steinar Kvindesland, Διευθυντής Ανάθεσης Συμβάσεων στον TAP, δήλωσε σχετικά: «Με τη δημοσίευση αυτής της πρόσκλησης συμμετοχής στη διαδικασία προεπιλογής, ο TAP βρίσκεται πλέον σε θέση να εξασφαλίσει υπηρεσίες Μελέτης, Προμήθειας και Κατασκευής για το σύνολο του αγωγού από τους Κήπους στην Ελλάδα, έως και τη Νότιο Ιταλία. Η διαδικασία επιλογής μας παραμένει διαφανής, αυστηρή και με ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρωση υψηλών προτύπων για την Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον, καθώς και στην αποδεδειγμένη συμμόρφωση με την πολιτική μηδενικής βλάβης του ΤΑΡ».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών στον ΤΑΡ και τα συμβόλαια που πρόκειται να αναθέσει στο μέλλον, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.com/Ευκαιρίες-που-προσφέρει-το-έργο/Για-εταιρείες.

Αν είστε υπεργολάβος και ενδιαφέρεστε να εργαστείτε για λογαριασμό κάποιας από τις εταιρείες που ο ΤΑΡ θα επιλέξει ως ανάδοχο σύμβασης, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.gr/Ευκαιρίες-που-προσφέρει-το-έργο/Για-εταιρείες/Ενδιαφέρεστε-να-συνεργαστείτε-με-την-TAP-ως-υπεργολάβος-; και δηλώσατε τα στοιχεία σας. Οι πληροφορίες αυτές θα παραχωρηθούν στις εταιρείες που έχουν προσκληθεί από τον ΤΑΡ να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για την ανάθεση συμβάσεων προμηθειών.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον TAP

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους 870 χλμ. –περίπου– αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού∙ θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, και δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media@tap-ag.com
Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline