Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP εκδίδει Προσκλήσεις Υποβολής Προσφορών για το Υποθαλάσσιο Τμήμα του Αγωγού

09 Ιούνιος 2015

Μπάαρ, Ελβετία. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) εξέδωσε Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών (ΠΥΠ) για τη Μελέτη, Προμήθεια, Κατασκευή και Εγκατάσταση (ΜΠΚΕ) του υποθαλάσσιου τμήματος του έργου. Ο διαμέτρου 36 ιντσών αγωγός θα διασχίζει την Αδριατική Θάλασσα –μεταξύ των ακτών της Αλβανίας και της Νοτίου Ιταλίας– και θα έχει μήκος περίπου 105 χλμ.

Η ΠΥΠ απευθύνεται σε εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί σύμφωνα με την προκήρυξη σύμβασης που δημοσίευσε ο ΤΑΡ τον Φεβρουάριο του 2015. Το εύρος της ΜΠΚΕ περιλαμβάνει σχετιζόμενα έργα στα σημεία προσγειάλωσης τόσο της Αλβανίας, όσο και της Ιταλίας (περιλαμβανομένου ενός μικρο-τούνελ), υποθαλάσσια εγκατάσταση, παρέμβαση πυθμένα, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, καθώς και προκαταρκτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες έρευνας.

Ο TAP σχεδιάζει να αναθέσει το συμβόλαιο για την υποθαλάσσια ΜΠΚΕ έως το τέλος του 2015. Η κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2017. 

Η επόμενη Πρόταση Υποβολής Προσφορών που θα εκδώσει ο ΤΑΡ θα αφορά σε υποθαλάσσιους σωληναγωγούς.  

Ο Knut Steinar Kvindesland, Διευθυντής Ανάθεσης Συμβάσεων και Προμηθειών στον TAP, δήλωσε σχετικά: «Η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού είναι ένα τεχνικά περίπλοκο έργο. Για το λόγο αυτό, η επιλογή των πλειοδοτών που έχουν προσκληθεί να υποβάλουν προσφορές ακολούθησε μια αυστηρή διαδικασία προεπιλογής, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψιν την ικανότητα των πλειοδοτών να επιδείξουν τη δέσμευσή τους ως προς την πολιτική μηδενικής βλάβης». 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών στον ΤΑΡ και τα συμβόλαια που πρόκειται να αναθέσει στο μέλλον, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.gr/Ευκαιρίες-που-προσφέρει-το-έργο/Για-εταιρείες.

Αν είστε υπεργολάβος και ενδιαφέρεστε να εργαστείτε για λογαριασμό κάποιας από τις εταιρείες που επιλέγονται από τον TAP ως ανάδοχοι σύμβασης, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.gr/Ευκαιρίες-που-προσφέρει-το-έργο/Για-εταιρείες/Ενδιαφέρεστε-να-συνεργαστείτε-με-τον-TAP-ως-υπεργολάβος-; για να δηλώσετε τα στοιχεία σας, τα οποία θα προωθηθούν στις εταιρείες που έχουν προσκληθεί από τον ΤΑΡ να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για την ανάθεση συμβάσεων προμηθειών.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο περίπου 870 χλμ. μήκους αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού∙ θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, και δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media@tap-ag.com 


Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline