Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

O TAP Ξεκινά την Κατασκευή Οδών Πρόσβασης και Γεφυρών στην Αλβανία

03 Ιούλιος 2015

Τίρανα, Αλβανία: Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της κατασκευής και των έργων αποκατάστασης σε οδούς πρόσβασης και γέφυρες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού στην Αλβανία. 

Το γεγονός εορτάστηκε σε εναρκτήρια τελετή κοντά στην πόλη Çorovodë, στην οποία παρέστη ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, ο Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Damian Gjiknuri, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, Ian Bradshaw.

Μιλώντας στο ακροατήριο που αποτελούνταν από ξένους διπλωμάτες, μέλη του Αλβανικού Κοινοβουλίου, εκπροσώπους τοπικών αρχών, και άλλα σημαντικά ενδιαφερομένα πρόσωπα, ο Πρωθυπουργός Rama και ο Υπουργός Gjiknuri υπογράμμισαν τη σημασία του έργου για την Αλβανία. Τόνισαν επίσης ότι ως μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα, ο ΤΑΡ θα έχει θετικό αντίκτυπο στον ενεργειακό τομέα της χώρας και θα συμβάλει στην προσέλκυση άλλων ξένων επενδύσεων. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ Ian Bradshaw, δήλωσε σχετικά: «Ο TAP σκοπεύει να κατασκευάσει έναν μοντέρνο αγωγό που θα μεταφέρει με ασφάλεια αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη στις αρχές του 2020. Η κατασκευή οδών πρόσβασης και γεφυρών στην Αλβανία είναι κομβική για την πρόοδο του έργου μας. Δεσμευόμαστε για μηδενική βλάβη σε επηρεαζόμενες κοινότητες και ελάχιστη επίπτωση στο περιβάλλον, με την ασφάλεια να παραμένει μία από τις κυριότερες προτεραιότητές μας. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την πραγματοποίηση της δέσμευσής μας».  

Και πρόσθεσε: «Οι αποκατεστημένες οδοί και γέφυρες θα συμβάλλουν όχι μόνο στον εκσυγχρο-νισμό των υποδομών μεταφορών, αλλά και στην ασφάλεια των μεταφορών. Θα αυξήσουν την πρόσβαση σε αγορές και υπηρεσίες, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη πολλών αλβανικών περιοχών». 
 
Συνολικά, ο ΤΑΡ πρόκειται:

  • Να κατασκευάσει και να αποκαταστήσει περί τα 100 χιλιόμετρα δρόμου κατά μήκος της ό-δευσης του αγωγού, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Vishocicë, Vithkuq και Shtyllë στην Κορυτσά Potom, Çorovodë, Kakrukë, Therepelë και Vendreshë στο Μπεράτι και Topoje στο Φιέρι.
  • Να κατασκευάσει τρεις καινούριες γέφυρες και να αποκαταστήσει περισσότερες από 40 υπάρχουσες στις περιοχές της Κορυτσάς, του Μπερατίου και του Φιέρι.

Οι ανωτέρω εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2016, ενώ η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2016. 

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

​Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο περίπου 870 χλμ. μήκους αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού∙ θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, και δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media@tap-ag.com 

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline