Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Συμμετοχή της Snam SpA στη μετοχική σύνθεση του TAP

01 Δεκέμβριος 2015

Μπάαρ, Ελβετία. Ο ΤAP βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η εταιρεία Snam S.p.A. (Snam) πρόκειται σύντομα να συμμετάσχει στη μετοχική σύνθεση του ΤΑΡ εξαγοράζοντας το μερίδιο ύψους 20% που είχε στο Έργο η Statoil. Η είδηση ακολουθεί την ανακοίνωση της Statoil σήμερα το πρωί ότι έχει συμφωνήσει στην πώληση του ποσοστού που κατέχει στον ΤΑΡ, εκχωρώντας το μερίδιό της στο Έργο που ανέρχεται σε 20%. Οι Statoil και Snam έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν με τη συναλλαγή, εφόσον πληρούνται κάποιοι συγκεκριμένοι όροι. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. 

Μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ θα μετέχουν πια οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ Ian Bradshaw δήλωσε σχετικά: «Είμαι ενθουσιασμένος που η Snam S.p.A. θα συμμετάσχει στο Έργο TAP. Η Κοινοπραξία TAP ήταν ανέκαθεν ανοιχτή σε νέους, στρατηγικούς εταίρους, και θα υποδεχθώ με μεγάλη χαρά τη Snam S.p.A.στον ΤΑΡ. Η συμφωνία αυτή συνεχίζει το επιτυχημένο μοντέλο Κοινοπραξίας που ακολουθούμε, το οποίο έχει συγκεντρώσει παραγωγούς, μεταφορείς και αγοραστές φυσικού αερίου για να αναπτύξουν αυτό το σημαντικό Έργο. Η προσθήκη της Snam στην προσπάθειά μας αυτή θα συνεχίσει να ενισχύει τη στρατηγική θέση του ΤΑΡ ως ενός αυθεντικά ευρωπαϊκού έργου που θα μεταφέρει αέριο από μία νέα πηγή στις ενεργειακές αγορές της ηπείρου».

Ο Zaur Gahramanov, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TAP, δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά τη Statoil για την ισχυρή δέσμευση και αφοσίωση την οποία επέδειξε για το έργο από το 2008 όταν και εισήλθε σε αυτό. Το έργο και οι μέτοχοί του προσβλέπουν πλέον στην έναρξη των εργασιών κατασκευής στα μέσα του 2016».

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 

 

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο 878 χλμ. μήκους αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού∙ θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, και δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline