Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

TAP και TANAP υπογράφουν Συμφωνία Συνεργασίας κατά την Κατασκευή

10 Δεκέμβριος 2015

Μπάαρ, Ελβετία / Άγκυρα, Τουρκία. Τον Νοέμβριο του 2015, η Εταιρεία του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP) και ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας κατά την Κατασκευή. Το έγγραφο καθορίζει τις αρμοδιότητες σχετικά με την κατασκευή της διασύνδεσης και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη σύνδεση των δύο αγωγών, ενισχύοντας περαιτέρω τον συντονισμό των έργων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.  

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ Ian Bradshaw δήλωσε σχετικά: «Τα τρία τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των έργων TAP και TANAP. Τώρα λοιπόν που για αμφότερα έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής, η Συμφωνία προσδιορίζει τους ακριβείς όρους διασύνδεσής τους. Πρόκειται για πολύ σημαντικό ορόσημο σε ό,τι αφορά στην πρόοδο του έργου μας· η Συμφωνία θα εξασφαλίσει πως οι υποδομές για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία θα είναι έτοιμες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Shah Deniz II».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του TANAP Saltuk Duzyol είπε από πλευράς του: «Ο αγωγός TANAP θα αποτελέσει κομβική προσθήκη για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ευρώπης. Επιπλέον, η φύση του έργου ως διεθνούς προσπάθειας θα συμβάλλει στη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή».  

Τον Νοέμβριο του 2012, τα έργα TAP και TANAP υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης και Συνεργασίας (Δελτίο Τύπου υπογραφής Μνημονίου), το οποίο θεμελίωσε τις αρχές της συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σε τεχνικό και εμπορικό επίπεδο, ενώ καθόρισε επίσης κοινό πλαίσιο και φόρουμ συντονισμού ενεργειών και ανταλλαγής πληροφοριών.

Οι αγωγοί TAP και TANAP θα συνδεθούν κοντά στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 

 

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο 878 χλμ. μήκους αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού∙ θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, και δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline