Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP αναθέτει στη Saipem το έργο κατασκευής του υποθαλάσσιου τμήματος της Αδριατικής

14 Απρίλιος 2016

Μπάαρ, Ελβετία. Ο TAP ανέθεσε στη Saipem SpA τη σύμβαση για τη Μελέτη, Προμήθεια, Κατασκευή και Εγκατάσταση (EPCI) του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού. Ο 36 ιντσών υποθαλάσσιος αγωγός του TAP που διασχίζει την Αδριατική θάλασσα, θα ξεκινά από τις ακτές της Αλβανίας και θα καταλήγει στη νότια Ιταλία, θα είναι μήκους περίπου 105 χλμ. και θα βρίσκεται περί τα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο βαθύτερο σημείο της. 

Στις συμβατικές υποχρεώσεις της Saipem περιλαμβάνονται έργα μηχανικού στην ξηρά, τόσο σε Αλβανία, όσο και στην Ιταλία (συμπεριλαμβανομένης και μίας μικρής σύραγγας), η υποθαλάσσια εγκατάσταση του αγωγού, η προμήθεια και εγκατάσταση υποθαλάσσιου  καλωδίου οπτικών ινών, καθώς και λειτουργίες προ-ανάθεσης και διεξαγωγής ερευνών.Τα 105 χλμ. σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν για το υποθαλάσσιο κομμάτι, τα ανόδια Καθοδικής Προστασίας και τα εξαρτήματα περιορισμού διάδοσης λυγισμού θα παρέχονται από τον TAP. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, Ian Bradshaw, δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τη Saipem SpA για την εξασφάλιση αυτής της σημαντικής ανάθεσης και να ευχαριστήσω όλες τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Παρότι, οι υποθαλλάσιες κατασκευές ενέχουν συγκεκριμένες προκλήσεις, η άρτια τεχνική προσφορά, το σημαντικό ιστορικό σε θέματα ασφάλειας και η έμπειρη ομάδα ειδικών της Saipem SpA, διασφαλίζει την εκτέλεση των έργων σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου».

Σημειώνεται ότι η Saipem είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των υπηρεσιών γεώτρησης, καθώς και στη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση αγωγών και σύνθετων έργων, χερσαίων και υποθαλλάσιων, στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εταιρεία έχει σημαντική εμπειρία σε δύσκολα περιβάλλοντα, απομονωμένες περιοχές και σε έργα σε ανοικτή θάλλασα, ενώ παρέχει όλο το φάσμα των υπηρεσιών που περιλαμβάνονται σε συμβάσεις έργου EPC και EPCI. Δραστηριοποιείται σε 60 χώρες, απασχολεί περίπου 43.000 υπαλλήλους και το 2015 είχε έσοδα 11,5 δισ. ευρώ.

Το 2015 ο ΤΑΡ ανέθεσε και τις σημαντικές συμβάσεις για την κατασκευή και αποκατάσταση των οδών πρόσβασης και των γεφυρών στην Αλβανία (Απρίλιος 2016), για την προμήθεια των βαλβιδοστασίων μεγάλης διαμέτρου και τους ενεργοποιητές (Ιούλιος 2015), τους συμπιεστές (Σεπτέμβριος 2015),τους συνδέσμους καθοδικής προστασίας και τους σταθμούς παραλαβής ξεστών (Οκτώβριος 2015), τους 270 χλμ. σωληναγωγούς και τις καμπύλες σωλήνες για το χερσαίο τμήμα (Οκτώβριος 2015), τους 495 χλμ. σωληναγωγούς για τη ξηρά (Νοέμβριος 2015), όπως επίσης και τη σύμβαση για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος της Ιταλίας και τον τερματικό σταθμό παραλαβής των σωληναγωγών (Δεκέμβριος 2015). Το Μάρτιο του 2016, ο ΤΑΡ ανέθεσε τις συμβάσεις για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού.   

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών στον ΤΑΡ και τα συμβόλαια που πρόκειται να αναθέσει στο μέλλον, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.gr/Ευκαιρίες-που-προσφέρει-το-έργο/Για-εταιρείες 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline