Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP ξεκινάει τις Κατασκευαστικές Εργασίες στην Αλβανία

30 Σεπτέμβριος 2016

Τίρανα, Αλβανία. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες κατασκευής του αγωγού στην Αλβανία.

Την έναρξη σηματοδότησε τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη Φιέρι, παρουσία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama, του Υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας Damian Gjiknuri και του Διευθύνοντος Συμβούλου του TAP Ian Bradshaw. 

Μιλώντας ενώπιον ενός κοινού που περιελάμβανε εκπροσώπους τοπικών αρχών και βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, ο Πρωθυπουργός κ. Rama και ο Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας κ. Gjiknuri,  υπογράμμισαν τη σημασία του TAP για την Αλβανία. Ως μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα, ο TAP θα έχει θετική συμβολή στην ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου της χώρας και θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία νέων ξένων επενδύσεων, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, Ian Bradshaw, δήλωσε σχετικά: «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Ο TAP έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια και απόδειξη αποτελεί αυτό που βλέπετε όλοι σήμερα εδώ: σωλήνες στο έδαφος, στο βάθος μηχανήματα βαρέος τύπου, η Ζώνη Εργασίας έχει διανοιχθεί και οι σκαμμένες τάφροι περιμένουν την τοποθέτηση των αγωγών. Όλα αυτά,  με εκατοντάδες χιλιάδες ώρες ασφαλούς εργασίας.

Θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία για να ευχαριστήσω την Αλβανική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας & Βιομηχανίας, για την ακλόνητη στήριξη στο έργο μας και τη στενή μας συνεργασία, η οποία συνέβαλε στην υλοποίηση και παράδοση του έργου του TAP».

Στην Αλβανία, η εξέλιξη της κατασκευής του έργου του TAP μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνει: 

  • 23 χλμ διανοιγμένης Ζώνης Εργασίας (RoW)
  • 12 χλμ δεσμίδων σωλήνων 
  • 8 χλμ συγκολλημένων σωλήνων  
  • 56% των σωλήνων έχουν παραδοθεί – οι σωληναγωγοί & οι γωνίες τους συνεχίζουν να καταφθάνουν στο Δυρράχιο (από τον Απρίλιο 2016).
  • Πάνω από το 94% των οδών πρόσβασης & των γεφυρών (συνδυαστική πρόοδος) έχει ολοκληρωθεί∙ περίπου το 90% του εργατικού δυναμικού προέρχεται από την Αλβανία. 

Ο TAP συνεχίζει να είναι ενεργός παράγοντας στην Αλβανία, ειδικότερα στις περιοχές υλοποίησης του έργου. Οι δράσεις κοινωνικών επενδύσεων σχεδιάζονται και εκτελούνται με τη συμμετοχή και τη στενή συνεργασία των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων. 

 

ΤΕΛΟΣ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline