Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP Αποκαθιστά Γέφυρα στην Çorovoda για τη Διευκόλυνση του Τουρισμού

01 Οκτώβριος 2016

Τίρανα, Αλβανία. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ολοκλήρωσε την ανακατασκευή της γέφυρας διπλής κυκλοφορίας στην πόλη της Çorovoda, που θα βελτιώσει τις υποδομές του οδικού δικτύου καθώς και την πρόσβαση στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. Επίσης, θα διευκολύνει την πρόσβαση στο φαράγγι Osumi και σε άλλα τουριστικά αξιοθέατα, σε αυτό το τμήμα της Αλβανίας. Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας υπό την παρουσία του Προέδρου του Αλβανικού Κοινοβουλίου Ilir Meta, του Υπουργού Γεωργίας Edmond Panariti, του Δημάρχου της Çorovoda Nesim Spahiu και των τοπικών αρχών.

 

Στην ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, Ian Bradshaw, δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω τις Αλβανικές αρχές που συνεργάστηκαν στενά με τον TAP για τον καθορισμό αυτών των στρατηγικών έργων, που θα ωφελήσουν περισσότερο τις τοπικές κοινότητες. Η πρόσβαση στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης και ο τουρισμός –μία σημαντική πηγή για το τοπικό εισόδημα– θα ωφεληθούν ουσιαστικά, μετά από αυτή την αναβάθμιση. Θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των ανθρώπων που επισκέπτονται την περιοχή, στα υπέροχα τοπία, όπως το φαράγγι Osumi. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους τοπικούς εταίρους για την αειφόρο βελτίωση της ποιότητας ζωής και της εκπαίδευσης των τοπικών κοινοτήτων».

Η επισκευή της γέφυρας της Çorovoda αποτελεί μέρος του προγράμματος κοινωνικών επενδύσεων του TAP στην Αλβανία καθώς ο TAP έχει δεσμευτεί να δρα ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης. Μέχρι σήμερα, ο TAP έχει υποστηρίξει πολλές άλλες καινοτόμες δράσεις, που συμπεριλαμβάνουν την αναμόρφωση σχολείων, κέντρων υγείας και αθλητικών εγκαταστάσεων κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. 

Ο TAP συνεχίζει να είναι ενεργός παράγοντας στην Αλβανία, ειδικότερα στις περιοχές υλοποίησης του έργου. Οι δράσεις κοινωνικών επενδύσεων σχεδιάζονται και εκτελούνται με τη συμμετοχή και στενή συνεργασία των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων.

ΤΕΛΟΣ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline