Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Απάντηση του ΤΑΡ σε αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με εργασίες στα Λασπόλουτρα Καβάλας

19 Ιούλιος 2017

Ελλάδα. Σε απάντηση ψευδών και αβάσιμων ισχυρισμών αναφορικά με εργασίες του στα Λασπόλουτρα Καβάλας, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) θα ήθελε να διευκρινίσει τα ακόλουθα: 

«Όπως έχουμε ήδη δηλώσει με την από 12 Ιουλίου 2017 ανακοίνωσή μας, τα έργα που εκτελούνταν από εργολήπτρια εταιρεία του TAP στην περιοχή Λασπόλουτρα (χλμ. 205.1 της όδευσης του αγωγού),  αφορούσαν στη διάνοιξη σκάμματος για τον εσωτερικό καθαρισμό του ήδη τοποθετημένου τμήματος του αγωγού και την προετοιμασία για τη μελλοντική υδροστατική δοκιμή. Καμία εργασία γεώτρησης δεν έχει πραγματοποιηθεί στο γεωτεμάχιο – από όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στο σημείο στις 3 Ιουλίου 2017, έως την ολοκλήρωσή τους στις 15 Ιουλίου 2017. 

Η ποσότητα του νερού που απαντλήθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης του σκάμματος και καθαρισμού του αγωγού δεν επηρέασαν κανένα γειτονικό γεωτεμάχιο. Μάλιστα, το νερό αντλούνταν ταυτόχρονα πίσω στο έδαφος, προσφέροντάς το σε παρακείμενους αγρούς.  

Ο TAP και οι εργολήπτριες εταιρείες του συμμορφώνονται πάντα με την κείμενη νομοθεσία. Κατά συνέπεια,  όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε ισχύ – όταν είναι απαραίτητο να εκδοθούν. Για τα έργα που εκτελούνταν στα Λασπόλουτρα, ωστόσο, δεν απαιτούνταν καμία αδειοδότηση.

Επίσης, όπως ενημερώσαμε το Δήμο Καβάλας με επίσημη επιστολή μας στις 14 Ιουλίου 2017, οι εργασίες στην περιοχή ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 15 Ιουλίου, και καμία περαιτέρω εργασία εκσκαφής με την ταυτόχρονη χρήση νερού δεν έχει προγραμματιστεί στην περιοχή έως τις 15 Αυγούστου.

Μαζί με την ασφάλεια, κύριο μέλημα του ΤΑΡ είναι η τήρηση των υψηλότερων δυνατών προτύπων στις δραστηριότητές του. Έχουμε δεσμευθεί, κατά συνέπεια, να σεβόμαστε τις τοπικές κοινότητες και να προστατεύουμε το περιβάλλον, προωθώντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις περιοχές που επηρεάζονται από το έργο. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζουμε ότι κάθε επίδραση από την κατασκευή θα είναι προσωρινή, ενώ τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες μόνιμα.

Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός αναφορικά με τις δραστηριότητές μας δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα».

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline