Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP πιστοποιείται με ISO 14001

27 Απρίλιος 2018

Μπάαρ, Ελβετία. Τον Απρίλιο του 2018, το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) που καλύπτει τις κατασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό στην Ιταλία, την Αλβανία και την Ελλάδα, καθώς και τις εταιρικές δραστηριότητες του έργου, πιστοποιήθηκε με βάση το πρότυπο 14001:2015 του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (International Organisation for Standardisation – ISO). Η πιστοποίηση αυτή βεβαιώνει ότι ο ΤΑΡ εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές του κλάδου σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές του διαδικασίες και την τεκμηρίωσή τους. Την πιστοποίηση επέδωσε στον ΤΑΡ η διεθνής υπηρεσία πιστοποίησης Bureau Veritas.

Ο Γενικός Διευθυντής του TAP, Luca Schieppati, δήλωσε σχετικά: «Όλος ο οργανισμός του ΤΑΡ εργάστηκε για να επιτευχθεί αυτό το σημαντικό ορόσημο και βλέπουμε με περηφάνεια τις προσπάθειές μας να αποδίδουν καρπούς. Η πιστοποίηση ISO 14001 εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικών μας δραστηριοτήτων και βοηθά τον ΤΑΡ να βελτιώσει τις επιδόσεις του στον τομέα αυτό, μέσω της αποτελεσματικότερης διαχείρισης πόρων και μείωσης των απορριμμάτων».

Ο TAP έχει δεσμευθεί να παραδώσει με υπευθυνότητα ένα έργο παγκοσμίου κλάσης κατά μήκος της συνολικής όδευσης του αγωγού στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Στον ΤΑΡ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρώσουμε το στρατηγικό αυτό έργο με ασφάλεια, αποφεύγοντας ή ελαχιστοποιώντας επίδραση στο περιβάλλον και τις φιλοξενούσες κοινότητες. Στις αρχές του 2017, ο ΤΑΡ πιστοποιήθηκε επίσης με βάση το πρότυπο OHSAS 18001 για το Σύστημα Διαχείρισής του για την Υγεία και την Ασφάλεια.

Τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης επιτρέπουν στους οργανισμούς να εντοπίζουν, να διαχειρίζονται, να εποπτεύουν, και να ελέγχουν περιβαλλοντικά θέμα υιοθετώντας ολιστική προσέγγιση. Κι ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης πιστοποιημένο με ISO προβλέπει ότι ένας οργανισμός λαμβάνει υπόψη όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του, όπως: ατμοσφαιρική ρύπανση, θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, διαχείριση απορριμμάτων, μόλυνση του εδάφους, μετριασμός και προσαρμογή σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, καθώς και αποτελεσματική χρήση πόρων.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline