Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Συναντήσεις της ηγεσίας του TAP με το Δήμο Καβάλας και Τοπικούς φορείς

27 Ιούλιος 2018

Καβάλα, Ελλάδα. O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP, αποδεχόμενος την πρόσκληση σε διάλογο του Δήμου Καβάλας, συναντήθηκε χθες (26.07.2018) με τη Δήμαρχο Καβάλας, μέλη της διοίκησης του Δήμου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Ο TAP εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Πρόεδρο κ. Walter Peeraer, τον Γενικό Διευθυντή κ. Luca Schieppati, τη Διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, τη Διευθύντρια Επικοινωνίας Ελλάδας, κ. Κατερίνα Μουζουράκη και τον κ. Γιώργο Ζιασιακόπουλο, από την τεχνική ομάδα του ΤΑΡ. H επίσκεψη αυτή αντανακλά τη διαρκή δέσμευση του TAP να επικοινωνεί με φορείς και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός και να διεξάγει μαζί τους εποικοδομητικό διάλογο.

Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, συζητήθηκε η πρόοδος των έργων κατασκευής του αγωγού, καθώς και ζητήματα σχετικά με την εγκεκριμένη όδευση από τον πρώην Δήμο Φιλίππων. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους υπερίσχυσε η παρούσα όδευση έναντι άλλων εναλλακτικών, συμπεριλαμβανομένης και της βορειότερης διαδρομής, αλλά και συγκεκριμένες βελτιώσεις που έχουν γίνει στην τρέχουσα όδευση, προκειμένου να απαντηθούν εμπράκτως οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας. Η εγκεκριμένη όδευση επιλέχθηκε ως η καλύτερη δυνατή, με κριτήριο το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο TAP πρότεινε στο Δήμο Καβάλας και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων τη σύσταση ομάδας, η οποία θα αποτελείται από ειδικούς του Δήμου και του τοπικού ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ, με σκοπό να παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση του έργου στα υπολειπόμενα 11χλμ της όδευσης στην περιοχή των Φιλίππων, που πραγματοποιείται από τον TAP σύμφωνα με τα υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Ενώ παράλληλα, η ομάδα αυτή θα μπορεί να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους τοπικούς φορείς, με στόχο να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν ανησυχίες που συνδέονται με τη διέλευση του αγωγού από την περιοχή. Παράλληλα, προτάθηκε η επέκταση του προγράμματος παρακολούθησης της παραγωγικότητας της γης που παρέχει ο ΤΑΡ μετά την επιστροφή του γεωτεμαχίου στους ιδιοκτήτες/χρήστες του, σε 5 από 3 χρόνια, για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, η διοίκηση του ΤΑΡ επανέλαβε τη δέσμευση της να επενδύσει σε δύο σημαντικά έργα υποδομής στον πρώην Δήμο Φιλίππων, προχωρώντας άμεσα στη συγχρηματοδότηση του έργου άρδευσης και ύδρευσης και εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση αυτή να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας για την έγκαιρη ολοκλήρωση του κομβικού ενεργειακού έργου του ΤΑΡ.

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline