Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Παρεμπόδιση εργασιών αγωγού ΤΑΡ στη θέση «Καρυδιές» στους Φιλίππους Καβάλας

29 Αύγουστος 2018

Καβάλα, Ελλάδα. Σήμερα, Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, περίπου στις 09:30, ομάδα μη εξουσιοδοτημένων ατόμων εισήλθε στη Ζώνη Εργασίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) στη θέση «Καρυδιές» στον κάμπο των Φιλίππων, και παρεμπόδισε τις εργασίες που διεξάγονταν στην περιοχή με μηχανικά μέσα, καθιστώντας για λόγους ασφαλείας ανέφικτη τη συνέχιση των εργασιών στο σημείο.

Σημειώνεται ότι οι χειρωνακτικές αρχαιολογικές εργασίες σε παρακείμενα γεωτεμάχια συνεχίστηκαν κανονικά. 

Οι εργασίες που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό υπό την συνεχή επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, γίνονται με μηχανικά μέσα, εφόσον οι δοκιμαστικές τομές που είχαν προηγηθεί κατέστησαν ασφαλή τη συγκεκριμένη μέθοδο απομάκρυνσης της φυτικής γης. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που έχει εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα 540χλμ του υπό κατασκευή ελληνικού τμήματος του αγωγού, όπως άλλωστε αυτή ορίζεται και στο υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ΤΑP. 

Οι εργασίες του ΤΑΡ καθ΄ όλη τη διαδρομή του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένης περιοχής, πραγματοποιούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία, τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και ορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του Έργου, καθώς και τις σχετικές άδειες που έχει λάβει – ιδίως την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (2014), τις Πράξεις και την Άδεια Εγκατάστασης (2016). Ταυτόχρονα, η εργολήπτρια εταιρεία του ΤΑΡ διαθέτει όλες τις επιμέρους άδειες και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα από τις αρμόδιες αρχές, έχοντας μάλιστα θέσει στη διάθεση του Δήμου Καβάλας σχετικό φάκελο. 

Ο TAP σέβεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, αρκεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της νομιμότητας, και καλεί όλους να σεβαστούν το νόμιμο δικαίωμα διέλευσης του αγωγού που έχει εξασφαλιστεί από την ελληνική πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της, κι έχει επικυρωθεί από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline