Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ανακοίνωση σχετικά με τα έργα του ΤΑΡ στις «Καρυδιές»

30 Αύγουστος 2018

Καβάλα, Ελλάδα. Το πρωί της Πέμπτης, 30 Αυγούστου 2018 και για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ομάδα μη εξουσιοδοτημένων ατόμων εισήλθε στη Ζώνη Εργασίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) στη θέση «Καρυδιές» στον κάμπο των Φιλίππων.

Δεδομένων των παραπάνω συνθηκών και για λόγους ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του εργοταξίου, τους εργαζόμενους και διαμαρτυρόμενους, καθώς επίσης και τις αρχαιολογικές εργασίες που εκτελούνται στο σημείο, μέρος των έργων που πραγματοποιούνταν στην περιοχή με μηχανικά μέσα διακόπηκαν προσωρινά. 

Ο ΤΑΡ επαναλαμβάνει ότι οι εργασίες καθ’ όλη τη διαδρομή των 550χλμ. της ελληνικής όδευσης του αγωγού, συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένης περιοχής, πραγματοποιούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία, τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και ορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του Έργου, καθώς και τις σχετικές άδειες που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες αρχές. 

Η υγεία και η ασφάλεια αποτελούν την Νο1 προτεραιότητα του ΤΑΡ και ένας από τους σημαντικότερους κανόνες ασφαλείας μας είναι ότι κανείς δεν εισέρχεται σε εργοτάξιο χωρίς άδεια. Η παρούσα ανακοίνωση επιβεβαιώνει την ανάγκη όλα τα μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα να αποχωρήσουν από το εργοτάξιο και να μην εισέλθουν ξανά, για την ασφάλεια όλων στο πεδίο και την απρόσκοπτη συνέχιση των έργων. Ο ΤΑΡ σέβεται απόλυτα το δικαίωμα των ατόμων να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, αρκεί να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες ασφαλείας. 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline