Skip to main content

Οι μέτοχοι του TAP

Τη μετοχική βάση του Αδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου συνθέτουν οι BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

 

Snam

Η Snam, μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής και ολοκληρωμένης διαχείρισης υποδομών φυσικού αερίου, λειτουργεί και αναπτύσσει το μεγαλύτερο και πλέον προσβάσιμο δίκτυο αγωγών στην Ευρώπη (συνολικού μήκους άνω των 40.000 χλμ.), τη μεγαλύτερη υποδομή αποθήκευσης (χωρητικότητας 19 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων – bcm), και έναν από τους πρώτους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη.

Οι επενδύσεις της Snam έχουν στόχο να διευκολύνουν την ενσωμάτωση των δικτύων της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής ‘Ενωσης και να προωθήσουν το φυσικό αέριο ως βασική συνιστώσα ενός βιώσιμου ενεργειακού μείγματος.

Με τους 3.000 υπαλλήλους της, η Snam δραστηριοποιείται στη μεταφορά, αποθήκευση και επαναεροποίηση φυσικού αερίου. Έχει επίσης παρουσία, διαμέσου συνεργαζόμενων εταιρειών, στην Αυστρία (TAG, GCA), τη Γαλλία (TIGF), και το Ηνωμένο Βασίλειο (Interconnector UK).

Snam

SOCAR

Η SOCAR είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα. Ενώ πρωταρχικός της στόχος αποτελεί να διαφυλάττει τα οικονομικά συμφέροντα του λαού του Αζερμπαϊτζάν, είναι παράλληλα ένας διεθνής οργανισμός που διαχειρίζεται μία σειρά επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Η εταιρεία παρέχει ποικιλία υπηρεσιών – στις οποίες δεσπόζουν η εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και η παραγωγή, επεξεργασία και μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και συμπυκνώματος αερίου. Η SOCAR επίσης διαθέτει εμπορικά πετρελαϊκά και πετροχημικά προϊόντα εντός του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και σε διεθνείς αγορές.

Την τελευταία δεκαετία η SOCAR επέκτεινε τις δραστηριότητές στην Ελβετία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, και άλλες χώρες. Η εταιρεία παίζει σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης ως σημαντικός προμηθευτής ενέργειας στην ΕΕ. Εγκαινιάζοντας τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, η SOCAR συνεισφέρει τα μέγιστα στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια. Όραμα της εταιρείας είναι να καταστεί ένας καθετοποιημένος διεθνής οργανισμός με εκτεταμένη εμπειρία στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, αλλά και την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη.

SOCAR

BP

Η BP είναι μια από τις κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται  ή διαθέτει τα προϊόντα  της σε περισσότερες από 80 χώρες, απασχολεί περισσότερους από 85.000 ανθρώπους και παρέχει στους πελάτες  της καύσιμα για μεταφορές, ενέργεια για θέρμανση και φωτισμό, υπηρεσίες λιανικής πώλησης και πετροχημικά προϊόντα για αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Τα ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητες μας καλύπτουν δύο επιχειρηματικούς τομείς: δραστηριότητες εξόρυξης και παραγωγής και δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας.
Οι δραστηριότητες εξόρυξης και παραγωγής περιλαμβάνουν την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, την ανάπτυξη κοιτασμάτων και την παραγωγή, τη μεταφορά, αποθήκευση και επεξεργασία υδρογονανθράκων, και την εμπορία και διακίνηση φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας περιλαμβάνουν την προμήθεια και διακίνηση, τη διύλιση, την παρασκευή, την εμπορία και τη μεταφορά αργού πετρελαίου, πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων. Τις δραστηριότητες  στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με έμφαση στα βιοκαύσιμα, διαχειρίζεται ο τομέας Εναλλακτική Ενέργεια (Alternative Energy) της εταιρείας.

BP

Fluxys

Η Fluxys εδρεύει στο Βέλγιο και είναι ένας ανεξάρτητος όμιλος υποδομών φυσικού αερίου. Η εταιρεία είναι ένας σημαντικός διαχειριστής μεταφοράς φυσικού αερίου και συνδυάζει υπηρεσίες μεταφοράς φυσικού αερίου, αποθήκευσης φυσικού αερίου και διαχείρισης τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Με δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη η Fluxys εστιάζει σε ασφαλείς, αποδοτικές και βιώσιμες δραστηριότητες, σε υπηρεσίες ποιότητας προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους της.

Πέρα από τους αγωγούς, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς LNG στο Βέλγιο (που την κυριότητα και λειτουργία τους έχει η Fluxys Belgium, εταιρεία εισηγμένη στο NYSE Euronext), η Fluxys έχει επίσης μετοχική συμμετοχή στους αγωγούς Interconnector και BBL που συνδέουν το Ηνωμένο Βασίλειο με την ηπειρωτική Ευρώπη, του τερματικού σταθμού LNG Dunkirk στη Γαλλία, των αγωγών NEL και TENP στη Γερμανία, του αγωγού Transitgas στην Ελβετία kai της υποδομής Swedegas στη Σουηδία.

Fluxys

Enagás

Η Enagás είναι η κορυφαία εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία, ενώ έχει αναλάβει και την τεχνική διαχείριση του ισπανικού συστήματος φυσικού αερίου. Στην Ισπανία διαχειρίζεται 11.000 χλμ. αγωγού, πέντε μονάδες επαναεροποίησης και τρεις στρατηγικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στο Μεξικό, τη Χιλή, το Περού, τον TAP και την Ελλάδα. Στο Μεξικό κατέχει το 40% της μονάδας επαναεροποίησης TLA Altamira και ασχολείται με την ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση αγωγών φυσικού αερίου και σταθμών συμπίεσης, ενώ στη Χιλή διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου GNL Quintero. Στο Περού, η εταιρεία έχει παρουσία από το 2014 μέσω δύο στρατηγικών συμμετοχών: Στην Transportadora de Gas del Perú (TgP), με ποσοστό 28,94%, και στην Compañía Operadora de Gas del Amazonas (Coga), με μερίδιο 51%. Η Enagás είναι μέλος της κοινοπραξίας στην οποία μεταβιβάστηκε το 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Enagás

Axpo

Ο Όμιλος Axpo παράγει, πωλεί και διανέμει ενέργεια με αξιοπιστία στην Ελβετία και σε 30 ακόμη χώρες ανά την Ευρώπη. Εργατικό δυναμικό της τάξης των 4.500 περίπου ανθρώπων συνδυάζουν την τεχνογνωσία 100 ετών στην παραγωγή ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον με τη δύναμη της καινοτομίας, για ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον. Η Axpo είναι μία εταιρεία-ηγέτιδα σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά την πώληση ενέργειας και την ανάπτυξη στοχευμένων ενεργειακών λύσεων για τους πελάτες της.  

Axpo