Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP Αναθέτει το Πρώτο Μεγάλο Συμβόλαιο Για την Κατασκευή Οδών Πρόσβασης και Γεφυρών στην Αλβανία

14 Απρίλιος 2015

Τίρανα, Αλβανία. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) επέλεξε την Κοινοπραξία που σχημάτισαν οι εταιρείες Gener 2 Sh.p.K και Sicilsaldo S.p.A. για την κατασκευή και αποκατάσταση οδών πρόσβασης και γεφυρών στην Αλβανία. Η απόφαση ολοκληρώνει τη διαδικασία προεπιλογής του ΤΑΡ (που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014), ακολουθούμενη από την αξιολόγηση των προσφορών που υπέβαλαν οι επιλεγμένες εταιρείες που ανταποκρίνονταν στα αυστηρά κριτήρια προεπιλογής του ΤΑΡ. Η κατασκευή των αλβανικών οδών πρόσβασης και γεφυρών αποτελεί κρίσιμο βήμα στην προετοιμασία του ΤΑΡ για τις εργασίες κατασκευής του αγωγού που θα ξεκινήσουν το 2016.

Το εύρος των εργασιών που προβλέπει η σύμβαση περιλαμβάνει:

  • Την κατασκευή και αποκατάσταση πάνω από 100 χιλιόμετρα δρόμου κατά μήκος της όδευσης του αγωγού: στις περιοχές Vishocice, Trestenik, Vithkuq και Shtyllas της Κορυτσάς στην Corovode το Kakruke, καθώς και στα περίχωρα του Potom στο Μπεράτι  και στις περιοχές Seman και Topoje στο Φιέρι.
  • Την κατασκευή δύο καινούριων γεφυρών και την αποκατάσταση περίπου 50 υφιστάμενων στις περιοχές της Κορυτσάς, του Μπερατίου και του Φιέρι. 

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015. 

Επικεφαλής της Κοινοπραξίας είναι η Gener 2 Sh.p.K, μία αλβανική κατασκευαστική και αναπτυξιακή εταιρεία με σχεδόν 20 χρόνια σχετικής εμπειρίας. Η εταιρεία έχει φέρει εις πέρας πολυάριθμα έργα, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης και του σχεδιασμού, της διαχείρισης, του συντονισμού, και της επίβλεψης διάφορων κατασκευαστικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, είτε ιδιωτικών συμφερόντων ή κυβερνητικά χρηματοδοτούμενων.

Η Sicilsaldo S.p.A. είναι μία ιταλική εταιρεία που εξειδικεύεται στις υπηρεσίες μελέτης, προμήθειας και κατασκευής στο χώρο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ενέργειας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους εκτείνονται από το σχεδιασμό και την κατασκευή, έως τη συντήρηση εργοστασίων και αγωγών.  

Ο Ian Bradshaw, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, σχολίασε σχετικά: «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εκτελεστική φάση του ΤΑΡ, καθώς θα επιτρέψει την έναρξη της τοποθέτησης του αγωγού το 2016. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδικασία και να συγχαρώ την επικρατέστερη Κοινοπραξία για την επιτυχία της».

Ο κ. Bradshaw πρόσθεσε «Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω ότι ο ΤΑΡ διατηρεί τη δέσμευσή του να δρα ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης. Πέραν του προγράμματος κοινοτικών επενδύσεων που υλοποιούμε στην Αλβανία, οι οδοί πρόσβασης και οι γέφυρες θα παραμείνουν και μετά το πέρας των εργασιών, προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων για τις επόμενες δεκαετίες».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών στον ΤΑΡ και τα συμβόλαια που πρόκειται να αναθέσει στο μέλλον, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.com/Ευκαιρίες-που-προσφέρει-το-έργο/Για-εταιρείες.

Αν είστε υπεργολάβος και ενδιαφέρεστε να εργαστείτε για λογαριασμό κάποιας από τις εταιρείες που επιλέγονται από τον TAP ως ανάδοχοι σύμβασης, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.gr/Ευκαιρίες-που-προσφέρει-το-έργο/Για-εταιρείες/Ενδιαφέρεστε-να-συνεργαστείτε-με-τον-TAP-ως-υπεργολάβος-; για να δηλώσετε τα στοιχεία σας, τα οποία θα προωθηθούν στις εταιρείες που έχουν προσκληθεί από τον ΤΑΡ να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για την ανάθεση συμβάσεων προμηθειών.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

​Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο περίπου 870 χλμ. μήκους αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού∙ θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, και δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline