Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ανακοίνωση του ΤΑΡ για τα έργα στην περιοχή Λασπόλουτρα

12 Ιούλιος 2017

Ελλάδα. O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) θα ήθελε να διευκρινίσει ότι: «Τα έργα που εκτελούνται από εργολήπτρια εταιρεία του ΤΑΡ στην περιοχή Λασπόλουτρα (χλμ. 205,1 της όδευσης του αγωγού) αφορούν στη διάνοιξη σκάμματος για τον εσωτερικό καθαρισμό του ήδη τοποθετημένου τμήματος του αγωγού και την προετοιμασία του για τη μελλοντική υδροστατική δοκιμή. Η υδροστατική δοκιμή αποτελεί μέθοδο επιβεβαίωσης της ασφάλειας του αγωγού, και υλοποιείται μόνο εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής σε κάθε περιοχή. Στο συγκεκριμένο σημείο, η δοκιμή έχει προγραμματιστεί για μεθύστερο χρονικό διάστημα, πριν το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και η σχετική διαδικασία αδειοδότησης από τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

 

Από την προηγούμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο έως και σήμερα, 12 Ιουλίου 2017, καμία εργασία γεώτρησης δεν έχει πραγματοποιηθεί στο γεωτεμάχιο. Στην παρούσα φάση των έργων υπάρχουν αντλίες που εκτελούν εργασίες στο σημείο, αποστραγγίζοντας ύδατα από το έδαφος στην επιφάνεια του σκάμματος, ώστε να δημιουργηθεί ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για την ομάδα που έχει αναλάβει τις εργασίες καθαρισμού και προετοιμασίας. Πρόκειται για μία συνηθισμένη διαδικασία, προσωρινής ανακούφισης του υδροφόρου ορίζοντα.

Η ποσότητα του νερού που προκύπτει από την τοπική αποστράγγιση κατά τις εργασίες διάνοιξης του σκάμματος και καθαρισμού του αγωγού, περιορίζεται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο σκάμμα, δεν επηρεάζει τα γειτονικά γεωτεμάχια και ταυτόχρονα αντλείται πίσω στο έδαφος.

Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι εργολήπτριες εταιρείες του ΤΑΡ υποχρεούνται να υλοποιούν το σύνολο των εργασιών που έχουν αναλάβει με βάση την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) του ΤΑΡ, καθώς και τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής Πολιτείας.

Μαζί με την ασφάλεια, κύριο μέλημα του ΤΑΡ είναι η τήρηση των υψηλότερων δυνατών προτύπων για την προστασία του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, διεξάγαμε μία εκ των εκτενέστερων ΜΠΚΕ που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό φροντίζουμε ώστε ο αντίκτυπος των εργασιών κατασκευής να είναι προσωρινός. Και για το λόγο αυτό έχουμε δεσμευθεί για την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε όλο το μήκος της όδευσης του αγωγού. Ήδη σήμερα, κι ενώ βρίσκομαστε ακόμη στο μέσο της κατασκευής, έχουμε μπει στη φάση αποκατάστασης σε περισσότερα από 100 χλμ στο σύνολο των 550 χλμ ελληνικού εδάφους που θα διασχίσει ο αγωγός».

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

 

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline