Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Εγκαίνια της ανακαινισμένης οδού Δορυλαίου στο Δήμο Σερρών

05 Δεκέμβριος 2017

Σέρρες, Ελλάδα. Ο Δήμος Σερρών και ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) εγκαινίασαν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 την πλήρως ανακαινισμένη (πρώην) οδό Δορυλαίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αφού τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός, οι παρευρισκόμενοι είχαν την χαρά να απολαύσουν μια βόλτα στο νέο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο της Δορυλαίου.

 

Πρόκειται για το πρώτο από τα έργα ανάπτυξης τοπικών υποδομών «ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ» που ο ΤΑΡ υλοποιεί εθελοντικά και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται, στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επενδύσεων του Έργου.

Η ανάπλαση της (πρώην) οδού Δορυλαίου στηρίχθηκε από τη δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία ως σημαντικό έργο που ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ασφαλείς, ανοιχτούς και προσβάσιμους δημόσιους χώρους, και ως έργο που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Χάρη μάλιστα στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των συνεργαζόμενων φορέων, ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις μήνες από την ανακοίνωσή του και υλοποιήθηκε βάσει βέλτιστων διεθνών πρακτικών Υγείας και Ασφάλειας. Περιλαμβάνει:

  • την πλακόστρωση της οδού και των διαδρόμων πρόσβασης σε υπάρχουσα λιμνούλα εντός της πλατείας, με πλάκες Καρύστου και διακοσμητικά στοιχεία
  • τη δημιουργία διπλού ασφαλτοστρωμένου ποδηλατοδρόμου
  • τη διαμόρφωση οδηγού όδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης
  • την εγκατάσταση δικτύου και στύλων φωτισμού
  • την εγκατάσταση υπαίθριων καθιστικών και δύο κρηνών πόσιμου νερού επενδεδυμένων με φυσικές λίθους.

Βασικοί στόχοι του Προγράμματος Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επενδύσεων είναι η υποστήριξη της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και η ενίσχυση των μέσων βιοπορισμού για τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, η καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, και η βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Για το σκοπό αυτό, ο TAP βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες ώστε από κοινού να διερευνήσουν και να αντιμετωπίσουν πραγματικές ανάγκες.

Το σημείο αυτό υπογράμμισε με τις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σερρών, κ. Πέτρος Αγγελίδης, ευχαριστώντας τον ΤΑΡ για την χρηματοδότηση, και σημειώνοντας ότι η πεζοδρόμηση και ανάπλαση της οδού Δορυλαίου αποτελεί το πρώτο βήμα του ευρύτερου έργου ανάπλασης ολόκληρου του κεντρικού πάρκου της πόλης – «ένα σημαντικό έργο για τους Σερραίους κι ένα όραμα 100 χρόνων που παίρνει σάρκα και οστά», όπως είπε.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, ευχαρίστησε το Δήμο Σερρών και τις αρμόδιες υπηρεσίες του για την άψογη συνεργασία, συνεχάρη όσους και όσες συνέβαλλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος, κι ευχήθηκε οι κάτοικοι της πόλης να απολαύσουν τις δυνατότητες που πλέον τους προσφέρει αυτός ο όμορφος ανακαινισμένος δημόσιος χώρος.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline